or login with

Problems with Total War: Rome 2 FPS and campaign map lag? This fix may help

5 Sep 2013  by   Peter Parrish
Tweet about this on Twitter1Share on Facebook0Share on Google+1Share on Reddit0
Total War Rome II (5)

Oh god I can feel the FPS chugging from here.

We’ve already pointed towards a round-up of possible Total War: Rome 2 fixes for FPS issues and campaign map lag, but here’s one I found while combing the Steam community forums in search of a way to stop the game committing acts of grievous bodily harm against my PC.

It’s a bit strange. I have no idea why it works, but it did improve matters for me. The campaign map started to look less horrific and managed to get out of the sub-20 FPS doldrums. It doesn’t run great now, but it is actually playable. For some reason, doing this also made the previously broken-looking font/typeface readable again. So that was nice.

Here’s what you do:

1). Locate “C/users/USERNAME/appdata/roaming/thecreativeassembly/rome2/scripts” on your PC. Delete the preferences.script in there (this is your graphics settings and stuff – don’t worry it’ll be coming back soon.)

2). Right-click Total War: Rome 2 in your Steam library and make your way to the “local files” tab, where you can click the “verify game cache” option. Wait for a bit, because this will take a while.

3). Find the folder “Steam/Steamapps/Common/TotalwarRomeII/redist/directx” on your PC and install DirectX with the “DXSETUP” application located here.

4). Download the latest beta drivers for your Nvidia or AMD card from their respective sites.

5). Fire up Rome 2 again and tinker with your graphics settings. The most demanding ones seem to be Shadows and Unit Detail, so you may have to bump those down a bit for now until Creative Assembly sorts things out. Personally, I also turned off SSAO and “distortion effects.” Switching on the “unlimited video memory” option helped a bit too.

6). Hopefully enjoy the game with slightly better FPS.

Again, this isn’t a full fix and may not even do the trick for you. However, it did improve matters for me so it could be worth a try. For the record, I’m using an i3-2100 / 8gb RAM / HD 6850 setup.

[Update]: The first patch is also out now, in beta form. It may help.

[Update 2]: The second patch is available in beta form now, and has fixes for quite a range of issues. I’d recommend giving it a try too.

Tweet about this on Twitter1Share on Facebook0Share on Google+1Share on Reddit0

Related to this story

Have you got all our top PC game picks in your Steam library? Follow the IncGamers Curator list.
Register an IncGamers account to post comments, enter giveways and more!
You can also post through a social network or without logging in.
    
or login with

  1. ThEB0ky
    +1

    Thank you! It helps a bit

    September 6, 2013 at 11:07 pm

  2. NK
    -1

    C/users/USERNAME/appdata/roaming/thecreativeassembly/rome2/scripts.
    ITS NOT THERE FOR ME i need help. and they say the patch is out i dont see it i need help im new to steam

    September 7, 2013 at 9:33 am

    1. Yuvi
      +4

      It’s a hidden file you have to make it visible in user folder.

      September 7, 2013 at 6:50 pm

  3. Xac
    +5

    I ran mine in Windows mode, completely fixed the problem. I went from 5-15 fps on low settings to 45-60 on ultra settings.

    September 9, 2013 at 4:08 am

  4. DavidTheSlayer

    Not tried windows mode, but the red skies issue is still there for me even after the patch on Friday.

    September 9, 2013 at 9:57 am

  5. nikko
    -1

    Did someone check if there was a correlation with DVD install or Steam install?

    September 19, 2013 at 1:06 pm

    1. DavidTheSlayer
      -1

      Nope

      September 19, 2013 at 1:57 pm

      1. nikko
        -1

        I have a DVD install, Nvidia 560ti 2gb and lots of problem. Some textures are even missing (eg: Unit banner texture missing in real time battle).

        September 19, 2013 at 3:11 pm

  6. nikko

    I don’t know if it’s the latest nvidia driver but it improved a lot. I still do not have the same graphics as other people though.

    I have to delete preferences.script before each game. If I don’t do it, I have some texture missing. (banners)

    September 20, 2013 at 8:46 am

  7. nikko
    +1

    I’ve changed a line on the .script file:

    gfx_hdr 2;

    it was gfx_hdr before. Now I have dust. Does this parameter can be changed in game?

    September 20, 2013 at 9:36 pm

  8. Inferno1990
    -4

    I’m playing this on i7 3770k 2x hd 7770 crossfire 16gb ram. All setting is set to extreme/on. I get 30+ fps “OK” on battle map(6000+ unit size), but fucked up 20 fps in campaign map!!! Oh and crappy textures during end turn!! CA really screwed up that campaign map.

    September 23, 2013 at 5:04 pm

You're too late! The comments are now closed.

Game advertisements by <a href="http://www.game-advertising-online.com" target="_blank">Game Advertising Online</a> require iframes.